• Despre Proiect
  • Ateliere Civice
  • Evenimente
  • Campanii locale
  • Consultări publice
  • Ei au reușit

Roxana Damaschin-Țecu

Roxana Damaschin-Țecu

a înființat serviciul social UnLoc cu misiunea de a ajuta adulți cu dizabilități să trăiască în comunitate. UnLoc este un program al Fundației de Abilitare Speranța Timișoara ce furnizează servicii de trai independent și sprijin individualizat persoanelor adulte cu dizabilități, ca alternativă la instituționalizare.

Povestea Un(ui)Loc nu este singura inițiativă a Roxanei. În 2020, ea a pus pe picioare OilRight, o întreprindere socială care colectează uleiul alimentar uzat din Timișoara și îl transformă în lumânări decorative parfumate cu ajutorul celor patru persoane cu dizabilități angajate. În mai puțin de un an, la OilRight au fost strânse trei tone de ulei alimentar uzat, în special de la consumatorii casnici.

Roxana Damaschin-Țecu

a înființat serviciul social UnLoc cu misiunea de a ajuta adulți cu dizabilități să trăiască în comunitate. UnLoc este un program al Fundației de Abilitare Speranța Timișoara ce furnizează servicii de trai independent și sprijin individualizat persoanelor adulte cu dizabilități, ca alternativă la instituționalizare.

NEVOIA

Dezinstituționalizarea unui număr cât mai mare de persoane cu dizabilități și sprijinirea lor pentru integrarea în comunitate și trai independent.

CUM A PROCEDAT

Roxana Damaschin ne-a povestit despre UnLoc. Este un serviciu social care există de trei ani în Timișoara. A fost o perioadă care „a trecut foarte repede, cu momente bune si grele, cu parteneri de nădejde aproape și o echipă care a ținut strâns rândurile în jurul cauzei lor: o alternativă de trai în comunitate pentru adulții cu dizabilități”. Beneficiarii UnLoc au experimentat de toate: locuri de munca pierdute și noi angajări, (re)întâlniri cu familia, relații noi, mutări din centre segregate în locuință protejată și din locuință protejată spre casă nouă și trai independent, covid, tratamente pentru diferite boli cronice, ieșiri cu prietenii si participarea la evenimente obișnuite în comunitate, primul concediu la mare. Principalele provocări sunt legate de sustenabilitatea financiară a serviciului social și de lentoarea cu care strategia de dezinstituționalizare este pusă în practică.

Echipa UnLoc este formată din asistenți sociali, psihologi și consilieri vocationali, lucrători sociali care oferă servicii de consiliere, educație, angajare în muncă, participare la viața comunității. În momentul de față, ei sprijină cu servicii de locuire 11 persoane, în patru apartamente obișnuite, licențiate ca locuințe minim protejate. În plus, prin serviciul de tip echipă mobilă, este oferit sprijin și persoanelor cu dizabilități care trăiesc deja în comunitate, pentru a preveni (re)instituționalizarea lor.

CE A SCHIMBAT

UnLoc a demonstrat că persoanele adulte cu dizabilități nu au o singură variantă: instituționalizarea. Traiul independent, în comunitate, este un drept fundamental al omului, iar UnLoc muncește pentru ca acest drept să poată fi exercitat în realitate. E nevoie de conștientizare și multă informare pentru comunitate. Echipa UnLoc își dorește cât mai multe parteneriate public-private în acest domeniu și vrea să sprijine cât mai multe organizații să replice acest tip de abordare în cât mai multe zone din țară.

BENEFICIARI

La finalul lui 2021, UnLoc a reușit dezinstituționalizarea a opt persoane (prin servicii de tip locuințe protejate) și prevenția (re)instituționalizării pentru alte 17, prin sprijin la domiciliu și în comunitate via servicii de tip echipă mobilă și centru pentru viață independentă. Sunt oameni care au trăit toată viața în orfelinate sau instituții ale statului și care acum primesc consiliere psihologică, profesională și sprijin adaptat nevoilor și dorințelor personale. Acestora li se mai adaugă circa 150 de persoane din instituții, care au fost informate corect despre dreptul lor de a trăi decent și liber în comunitate.

Proiect derulat de:

Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Proiectul este derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara și beneficiază de o finanțare în valoare de 146.312 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.