CAMPANII LOCALE
Ne consultăm, votăm – în consultări deschise direct comunității, dezbatem și alegem prioritățile urgente așa cum sunt văzute de cetățeni. Facem un plan de acțiune și cerem autorităților locale să acționeze rapid și hotârât. Aceste este planul nostru pentru 5 campanii locale în cele 5 comunități în care lucrăm.
Campanie Sector 1, București – Mobilitate urbană și Bugetare participativă
• 1 raport de monitorizare si bună practică – București, veșnica parcare.
• 1 concurs destinat publicului larg pentru eliberarea trotuarelor de mașini
• 2 rapoarte de monitorizare si buna practică (Cum arată bugetarea participativă în România și Bugetarea participativă în București) si 1 proiect depus in cadrul programului de bugetare participativă de la Primăria Sector 1
• 1 analiză privind eșecul programului de bugetare participativă de la Sector 1
• Peste 70 de solicitări de informații, interpelări, audiențe la nivelul administrației publice locale
• Articole media, reportaje și analize publicate în presa centrală privind mobilitatea urbană în București și bugetarea participativă
Campanie Timișoara
• 1 campanie de suport pentru scrierea de proiecte pentru programul de bugetare participativă (1 câștigător- Treceri de pietoni mai sigure) și obținerea de finanțare locală pentru un proiect adițional - Sisteme de ghidaj în spațiul public pentru nevăzători
• 1 campanie mobilitate urbană și siguranță rutieră.
• 1 campanie pentru includerea ca investiție locală prioritară a unui sistem audio pentru nevăzători.
Campanie Reșița
• 1 campanie pentru selectarea colectivă a gunoiului (un grup civic de susținere, un concept al campaniei, întâlniri cu reprezentanții administrației publice locale)
• Concepere afișe, bannere, pliante, 4 materiale video.
• Parteneriat cu administrația locală și Fundația Friends for Friends pentru a asigura o vizibilitate ridicată pentru campanie
• Campanie outdoor și door-to-door pentru informarea cetățenilor
Campanie Râmnicu-Vâlcea
• 4 campanii locale – Piste de biciclete, Protecția animalelor, Conștientizarea alergiilor alimentare grave, Bugetare participativă.
• 1 campanie de scriere și suport depunere proiecte bugetare participativă
• 2 grupuri de acțiune locala (mobilitate urbană și protecția animalelor)
Campanie Buzău
• 2 campanii locale – Bugetare participativă și Siguranță rutieră
• 1 grup de inițiativă civică nou creat și consultare publică a comunității
• Campanie locală pentru implementarea bugetării participative (cu succes – programul va fi implementat din 2023)
15 iunie 2021 - Focus grup cu grupurile civice din București – Sector 1
La București, ne-am întîlnit cu grupuri civice de cartier din Sectorul 1: Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului, Grupul Civic Cișmigiu, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Părinți de Cireșari - Piața Domenii, experți în arhitectură, urbanism și juriști.
07 iunie 2021 - Focus grup cu grupurile civice din Buzău
La Buzău, ne-am întâlnit cu reprezentanți din cadrul ONG-urilor, administrației publice locale și a altor entități relevante pe plan local: Interact Buzău, Aluniș Art Center, Primăria Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, Primăria Lopătari, Instituția Prefectului Buzău, Asociația Etalon, Liga Elevilor Meseriași, Asociația Totul Va Fi Bine.
15 iunie 2021 - Focus grup cu grupurile civice din Timișoara
La Timișoara, am organizat focus grupul în format online și au participat reprezentanți ai mediul non-guvernamental din local, jurnaliști și reprezentanți din mediul privat: Banca Regională pentru Alimente, CRIES, Mămici Mai Tari ca Google, stiridetimisoara.ro, Centru pentru Voi, Nokia, Pedallez și un jurnalist independent.
15 iunie 2021 - Focus grup cu grupurile civice din Râmnicu Vâlcea
La Râmnicu Vâlcea, ne-am întâlnit cu reprezentanți ai sistemului public, privat și non-guvernamental la nivel local, printre care Fundația Inimă pentru Inimă, Asociația Mișcăm Vâlcea, CJE Vâlcea, Grup Inițiativa Civică și am dezbătut împreună principalele investiții și viziunea de dezvoltare de la nivelul Primăriei Râmnicu Vâlcea pentru următorii patru ani.
30 iunie 2021 - Focus grup cu grupurile civice din Reșița
La Reșița, ne-am întâlnit cu reprezentanți ai Grupului de Acțiune Local, Consiliului Local Reșița, precum și cu alți actori relevanți cu care am dezbătut ele mai importante proiecte pe plan local.
Cum ajungem să avem primării care alocă fondurile din buget în funcție de priorități reale, documentate, ale cetățenilor. Cum facem aleșii locali să înțeleagă ce nevoi au cetățenii și ce nevoi are orașul.
La această schimbare lucrăm în cinci localități din România împreună cu cei care sunt deja activi în comunitate.
Am vrut să îi ascultăm, să ne consultăm (un focus grup cu fișe de vot a fost în detaliu pregătit) pentru a vedea, din toate luptele, inițiativele și proiectele lor pe care le-am putea susține împreună.
Revenim, în curând cu topul nostru.
Planul nostru pentru cele cinci comunități și-a propus să:
găsim proiecte bazate pe nevoi reale ale cetățenilor
le supunem și votului public
alegem unul și îl susținem împreună cu plan, cu termene, cu implicare