despre proiect
Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente
și transparente la nivel local.
De la ce am pornit
Vrem servicii publice mult mai bune .Vrem ca atunci când mai mulți cetățeni reclamă un serviciu public (sau lipsa lui) problema să fie auzită și pusă pe traseul priorităților decidenților publici. Vrem administrații locale care să nu risipească banii publici iar când decid investițiile și cheltuielile respective acestea să se bazeze pe nevoi reale ale cetățenilor în funcție de urgența lor.
DOAR CĂ NU AJUNGE SĂ FIM NEMULȚUMIȚI
Trebuie să ne adunăm. Trebuie să ne consultăm și să știm ce vrem și cui cerem să rezolve o problemă reală și concretă.
Trebuie să convingem mai mulți să nu mai stea deoparte.
Ce plan avem în acest proiect
Proiectul și-a propus astfel să răspundă unei nevoi din ce în ce mai apăsătoare la nivelul societății din România– sprijinirea cetățenilor activi și stimularea implicării acestora în activități de tip watchdog și monitorizare în raport cu autoritățile publice, urmărind creșterea eficienței și transparenței politicilor și serviciilor publice.
Vom lucra timp de un an, alături de patru echipe locale din tot atâtea orașe, exact la aceste aspecte: să generăm și să susținem campanii locale în funcție de prioritățile cetățenilor.
În București (Sectorul 1), în Timișoara, în Reșița, Buzău și Râmnicu Vâlcea vom organiza consultări publice, întâlniri, programe de leadership și prin care vrem să identificăm, cu ajutorul cetățenilor (prin sondaje/consultări extinse online), cele mai importante schimbări pe care ei și le doresc pentru orașul lor.
Apoi trecem la fapte: ne adunăm și facem un plan prin care să și obținem acele schimbări.
Este un plan despre o nevoie tot mai mare la nivelul societății: sprijinirea cetățenilor activi și implicarea lor în activități de tip watchdog și monitorizare a decidentului public la nivel local: De ce? Pentru a creșterea eficiența și transparența politicilor și serviciilor publice, dar și pentru a evita risipa banului public.
DUrata proiectului
Durata proiectului: aprilie 2021 – decembrie 2022
Proiectul este derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară
Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară
Timişoara și beneficiază de o finanțare în valoare de 146.312 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants
Centrul Român de Politici Europene – un think tank înființat în 2009 de un grup de experți, având ca obiectiv afirmarea unui rol mai pregnant al României în Europa și promovarea cetățeniei europene prin furnizarea de expertiză de politici publice. Misiunea CRPE este promovarea României drept un actor coerent și influent în stabilirea agendei publice și în formularea de politici în cadrul UE, și continuarea procesului de europenizare a României, prin bună guvernare, expertiză și dezbateri publice informate.
www.crpe.ro
PARTENERI
Fundația Comunitară Banatul Montan – organizație independentă, apolitică, transparentă și sustenabilă ce vine în întâmpinarea nevoilor comunității din zona Banatului Montan. Obiectivul FCBM este acela de a mobiliza resurse din interiorul comunității pentru a susține cauze care răspund nevoilor identificate și care pot produce schimbări pozitive pentru comunitatea locală. Ne concentrăm în principal pe procesul identificării și dezvoltării mecanismelor de finanțare și acțiuni pe termen lung de grant-making.
https://fundatiacomunitarabanatulmontan.ro/
Fundația Comunitară Buzău – un instrument al societății civile ce investește în dezvoltarea comunității buzoiene, folosind resurse locale. Fundațiile înțeleg cel mai bine nevoile și oportunitățile locale, iar scopul lor este să creeze podurile de acces între donatori și cauze, nevoi și soluții. Ele oferă donatorilor consiliere filantropică și caută proiectele care se potrivesc cel mai bine cu misiunea și crezul lor; asociațiilor și grupurilor de inițiativă le asigură sprijin și o platformă unde pot strânge fonduri, iar oamenilor din comunitate le dau ocazia să participe la construirea unui viitor mai bun.
www.fundatiacomunitarabuzau.ro
Fundația Comunitară Timișoara (FCTM) face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2016 de către un grup de oameni preocupați de binele comun. Misiunea noastră este să construim încredere în comunitate, să sprijinim inițiativele locale și să realizăm conexiuni, contribuind astfel la dezvoltarea armonioasă a unor comunități prospere. FCTM sprijină inițiativele locale și creează legături în interiorul comunității în vederea dezvoltării acesteia pe termen lung.
www.fundatiacomunitaratimisoara.ro
Fundația Comunitară Vîlcea – organizație apolitică, înființată în 2019, parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară . Este un partener dinamic care sprijină iniţiativele locale prin conectarea resurselor cu proiecte de dezvoltare a comunităţii. Ne propunem să servim toate comunităţile urbane şi rurale din județul Valcea, iar numărul de locuitori care pot beneficia de asistenţa şi programele Fundaţiei este estimat la 370.000 de persoane.