EDUCAȚIA JURIDICĂ ÎN ȘColi

Cristi Danileț
Judecător, fost consilier al ministrului justiției și fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii. A introdus educatia juridica în școli și prin intermediul Asociației VeDem Just.

CRISTI DANILEȚ
Judecător, fost consilier al ministrului justiției și fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii. A introdus educatia juridica în școli și prin intermediul Asociației VeDem Just.
NEVOIA
Potrivit VeDem Just, în România erau în vigoare în 2021 peste 11.000 de acte normative primare – legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență. Conform Constituției României, toate trebuie cunoscute și respectate de către cetățenii țării, căci nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii. Așadar, este nevoie de informare cu privire la legi.
Pe rolul instanțelor judecătorești sunt înregistrate, în fiecare an, trei milioane de dosare, adică aproximativ unul din patru adulți este implicat, ca justițiabil, într-o cauză penală sau civilă. Aceste date indică un grad mare de contestare sau chiar încălcare a legii și a drepturilor individuale. Așadar, este nevoie de o atitudine de respect față de drepturi, legi, autorități.
În România, cifrele ne arată că a crescut alarmant numărul minorilor implicați în litigii judiciare: în fiecare an aproximativ 4.000 de copii sunt victimele unor răufăcători și alți 3.500 de copii sunt ei înșiși infractori. Așadar, sunt necesare soluții pentru ca delincvența juvenilă să fie diminuată, iar victimizarea minorilor să înceteze.

4.000 de copii victime
3.500 de copii infractori
CUM A PROCEDAT
A pornit alături de alți juriști și a organizat ore de educație juridică în școli, mai întîi în proiecte pilot. Apoi a înființat VeDem Just – un ONG care să susțină proiectul de educație juridică la nivel național.
A conceput și a reușit să atragă susținere financiară pentru distribuirea gratuită a unui ghid practic de educație juridică. Ghidul este actualizat în fiecare an. La baza redactării lui au stat peste 500 de acte normative și 50 de cazuri practice. Materialul este disponibil pe site-ul www.educatiejuridica.ro
La orele din școli pot fi invitați membrii asociației VeDem just, voluntari din cadrul instanțelor, parchetelor, barourilor și facultăților de drept.
CE A SCHIMBAT
Mii de elevi au parte de lecții interactive, susținute de profesioniști și învață nouțiuni esențiale despre drepturi, obligații și libertăți. Scopul asociației este educația juridică să fie studiată în mod formal, ca opțional, ceea ce se întâmplă în anul școlar 2021-2022 într-un număr de 121 unități școlare.

