• Despre Proiect
  • Ateliere Civice
  • Evenimente
  • Campanii locale
  • Consultări publice
  • Ei au reușit

Ana Maria Răducanu

Ana Maria Răducanu

O tânără pasionată și preocupată de ecologie, dar mai ales de protejarea naturii, a deschis la finalul anului 2020, pe 14 decembrie, în București, Magazinul Zero Waste (strada Buzești, nr.20), un magazin de unde pot fi cumpărate produse alimentare – cereale, leguminoase, condimente, fructe uscate - şi non-alimentare – de igienă personală, detergent, balsam de rufe, în sistem vrac, fără a fi nevoie de niciun fel de ambalaj. În acest fel, consumatorii nu vor mai produce deloc gunoi, în special din plastic.

Ana Maria Răducanu

O tânără pasionată și preocupată de ecologie, dar mai ales de protejarea naturii, a deschis la finalul anului 2020, pe 14 decembrie, în București, Magazinul Zero Waste (strada Buzești, nr.20), un magazin de unde pot fi cumpărate produse alimentare – cereale, leguminoase, condimente, fructe uscate - şi non-alimentare – de igienă personală, detergent, balsam de rufe, în sistem vrac, fără a fi nevoie de niciun fel de ambalaj. În acest fel, consumatorii nu vor mai produce deloc gunoi, în special din plastic.

NEVOIA

Reducerea deșeurilor, în special a ambalajelor de plastic de unică folosință, prin încurajarea alternativelor de consum fără plastic, refolosirea ambalajelor printr-un sistem circular și a unui consum conștient.

Ce este Magazinul ZERO Waste sau Magazinul Fără Risipă

Cea mai bună descriere am găsit-o pe pagina lor de Facebook pentru că înainte de a fi un magazin, Zero Waste promovează o schimbare în comunitate și în comportamentul fiecăruia dintre noi.

Este un spațiu de sprijin pentru practica unei vieți conștiente și responsabile.

Este un proces de lucru cu sinele spre conectare la adevăratele nevoi umane.

Este un punct de conectare pentru cei care lucrează spre a construi relații bazate pe respect față de tot ce există.

Este o experiență de Învățare individuală și colectivă ce aduce focus pe integritate, coerență și respect în acțiunile zilnice de bază.

Este un Model de intreprindere de tip degrowth. - https://www.degrowth.info/en/what-is-degrowth/

Ce nu este Magazinul Fără Risipă

Nu este o afacere orientată spre profit și expansiune de tip capitalist.

Nu este o sursă de satisfacere a lăcomiei deghizată sub false nevoi.

Nu este o sursă de satisfacere a lăcomiei deghizată sub false nevoi.

Nu este un spațiu consumerist pasiv.

Nu este un simbol sau etichetă de purtat pentru umflarea ego-ului.

Nu este un loc care să înlocuiască dependențe existente cu unele ‘bine intenționate’.

Victorii Mari:

Cea mai mare victorie este faptul că magazinul există și modul în care el a prins viață. Prin puterea celor care și l-au dorit, în 2020, în plină pandemie, peste 300 de oameni au ales să doneze recurent pentru plata chiriei spațiului. Aceasta a fost forța unui colectiv care a ales să contribuie la soluție. Apoi, peste 20 de bucureșteni s-au implicat în amenajarea spațiului, de la renovare, la montat rafturi și umplut borcane cu produse. Asta face ca magazinul să fie unul într-adevăr comunitar, creat din puterea oamenilor care și-au dorit un stil de viață cât mai curat.

Ce nu este Magazinul Fără Risipă

De când am deschis, estimăm că am reușit să oprim din a ajunge la groapa de gunoi aproximativ 70.000 de ambalaje, cel mai probabil din plastic. Acestea reprezintă produsele pe care oamenii au ales să vină să le cumpere de la noi, în format vrac sau în sistem circular, și nu au mai generat ambalajele care ar fi fost generate în mod “normal” dacă le-ar fi cumpărat din alt loc. Totodată, am reușit să colectăm peste 15 tone de materie organică ce a fost transformată în compost în cadrul Grădinii Molcom, o grădină în sistem de permacultură din Moara Vlăsiei. Acestea sunt cifre mici, deoarece sunt încă un magazin mic, însă nouă ne arată scara la care generăm ambalaje. Dacă un singur punct de colectare a adunat 15 tone de materie organică, oare cât este restul care ajunge la groapa de gunoi, fiind generat în întregul București?

Ce doriți să schimbați în comunitate?

La modul ideal, ne dorim să dezvoltăm conștiința relației noastre cu Natura, conștientizarea a ce suntem cu adevărat. În ecologia profundă dezvoltată de Arne Naess termenul folosit este de “sinele ecologic” - această experiență umană prin care identitatea noastră este conectată cu Natura și din care devine firesc să luăm decizii care servesc și ocrotesc Natura. La modul pragmatic, visăm la a deveni un ecovillage, o comunitate intențională ecologică ce crează un stil de viață bazat pe respectul față de natură în toate aspectele vieții. În cadrul acestui ecovillage, magazinul ar fi o cooperativă care asigură accesul către un stil de consum conștient și responsabil, lipsit de plastic și cu tot mai puțină risipă. Visăm ca tot mai multe apartamente sau case din București să nu mai aibă nevoie de un coș de gunoi, deoarece și-au reorganizat cumpărăturile astfel încât să nu mai genereze deșeuri.

BENEFICIARI

Ne trec pragul în principal familii cu copii mici. Pentru noi asta este o bucurie, deoarece ne dă speranța că noua generație deja crește cu această alternativă ca fiind normalul. Părinții sunt cei care încep tot mai mult să se preocupe de modul în care alegerile noastre de consum din prezent vor afecta viitorul generațiilor următoare. Ne vizitează și expații, în principal cei francezi sau germani, deoarece aceștia au deja acest stil de viață și de consum în cultura lor și se bucură să găsească aici un loc în care să poată să cumpere fără plastic. Și este totuși o diversitate, de la bunici pentru care, în mod nostalgic, acesta este “normalul” pe care îl cunoșteau de mult, la adolescenți dornici de a avea un cuvânt de spus pentru viitorul lor.

Proiect derulat de:

Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Proiectul este derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara și beneficiază de o finanțare în valoare de 146.312 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.